Fysiotherapie Utrecht » Fysiotherapie » Psychosomatische fysiotherapie Utrecht

Psychosomatische fysiotherapie in Utrecht

Als spanning of emotie een rol spelen bij uw klachten, biedt psychosomatische fysiotherapie uitkomst. Bij deze therapie is er aandacht voor zowel de emotionele, gevoelsmatige kant van een klacht (psyche) als de lichamelijke (somatische), en hoe beide elkaar beïnvloeden.

Hebt u mentale klachten?
Nee, de pijn zit niet tussen uw oren. Hoe werkt het dan wel? We geven je graag zoveel mogelijk informatie op deze pagina.

Annelies Mens
Annelies Mens
2023-10-02
Behandeld door Michelle Huang, helemaal top! Luistert, legt goed uit en lekker efficiënt. Kom zeker terug als ik wat anders heb!
Paulien Maat
Paulien Maat
2023-08-23
Bij deze praktijk heb ik vooral ervaring met behandeling door Joost. Hij heeft mij al zeer regelmatig heel goed geholpen met een scala aan lichamelijke problemen. Dan weer gevolgen van een sportblessure, dan weer van mijn zittend beroep, of van spanningen/stress. Hij heeft gouden handen, daar kan ik kort over zijn, de behandelingen zijn altijd top. Maar hij kijkt ook mee naar het hele plaatje: heeft aandacht voor sport, houding, leefstijl, mentaal, denkt mee met wat bij jou past als individu. Hij heeft een open en eerlijke communicatiestijl, zonder te veroordelen, probeert een positieve insteek te vinden. Ook neemt hij duidelijk rust en tijd voor zijn patiënten (en tóch loopt zijn spreekuur nauwelijks uit). Ik heb twee enkele ervaringen met andere behandelaren van de praktijk, en die waren ook prima. Het is een behoorlijk groot team met veel verschillende expertise in huis. De praktijk in het algemeen komt ook heel goed over. De bereikbaarheid is goed, het pand aan de Weerdsingel is prettig, voor afspraken wordt enorm goed meegedacht en in geval van échte spoed is daar ook ruimte voor (uiteraard niet zo maar, zoals dat ook hoort). Ik zou deze praktijk echt aanraden.
Maartje de Kruijff
Maartje de Kruijff
2023-04-24
Marnix, een somatisch fysiotherapeut, heeft me prettig geholpen met het aanpakken van mijn PCS klachten. Marnix heeft meerdere ademhalingstechnieken aangereikt m.b.t. ontspanning (o.a. Ephiphora methode), en daarnaast handvatten gegeven voor het mentale stuk. Door zijn expertise, luisterend oor en rustige uitstraling voelde ik me gehoord en serieus genomen. Het was voor mij net wat ik op dat moment nodig had in mijn zoektocht naar herstel. Ik vond het fijn met hem samen te werken. Zeker een aanrader voor mensen die last blijven houden van langdurige klachten na een hersenschudding!
Fré
Fré
2023-04-23
Na een paar jaar bij verschillende fysio's te zijn geweest vanwege zeurende ribpijn, ben ik uiteindelijk bij Yorbody voor het grootste deel van m'n klachten afgekomen! En heb ik weer meer vertrouwen in m'n lijf :).
Paul Scholten
Paul Scholten
2023-04-07
Marnix, somatisch fysiotherapeut, heeft me vriendelijk en duidelijk geholpen met het aanpakken van mijn klachten. Marnix heeft goede sociale vaardigheden, ik voelde me gezien en serieus genomen en hij kon met zijn expertise mij op het juiste spoor zetten dmv het inzetten van oefeningen die aansloten op mijn hulpvraag.
chara ververi
chara ververi
2023-03-22
I'm very happy with my physiotherapist (Joost) ! His treatment was excellent and helped me a lot! I had different issues and helped me with all of them and with results ! I recommend him unreservedly!
Christa Meelker
Christa Meelker
2023-03-16
Marnix helped me gain insights on how my body reacts to stress and anxiety, and how to deal with that. I felt significant improvement after just a few sessions.
Lieke Brentjens
Lieke Brentjens
2023-02-14
Goede behandeling voor spanningshoofdpijn.
Mr Salesforce
Mr Salesforce
2023-02-08
Joost is very professional, and was helpful in the treatment of my neck, back and low back pain. My symptoms have decreased a lot.
Alexander Ligthart
Alexander Ligthart
2023-02-03
Goede fysio! Carlijn is pragmatisch, fijn in de omgang en heeft gezorgd voor een goed resultaat.

Hebt u mentale klachten?

Nee, de pijn zit niet tussen uw oren. Hoe werkt het dan wel?

• Van pijn neemt de (spier)spanning toe. Als u pijn heeft, levert dat veel spanning op. Het geeft spanning op en om de plek waar u pijn heeft. Het kan ook beïnvloeden hoe u zich voelt en wat u bijvoorbeeld wel en niet kan doen;
• Door (spier)spanning ontstaat er druk, slechtere beweging, de doorbloeding wordt slechter en er kan pijn ontstaan. Er zijn veel dingen die (spier)spanning opleveren, bijvoorbeeld: pijn, uw houding, overbelasting, uw werk maar ook emoties, gedachten, uw omgeving, gebeurtenissen.

Zo is de cirkel rond. Dit kan er voor zorgen dat uw klachten niet meer over gaan of zelfs erger worden.

Psychosomatische fysiotherapie helpt u om deze cirkel te doorbreken. We werken zowel aan de pijn als aan de (spier)spanning.

Burn-out? Vermoeidheid?

Nee, het is voor al die klachten waarbij uw lichaam u laat zien dat u niet lekker in uw vel zit. In onze taal maken we onderscheid in psychisch en lichamelijk, maar voor ons ‘lichaam’ is hier geen verschil tussen. Het is één systeem. Alles wat er gebeurt, gebeurt met dat ene brein, met dezelfde zenuwen, bloedvaten, hormonen, organen enzovoort. Als er ergens iets niet goed gaat merkt u dat overal. Aan de ene kant is het heel vervelend dat dat zo werkt, maar het voordeel daarvan is wel dat u het probleem ook via het lichaam kan benaderen.

Dit zijn de klachten die de psychosomatische fysiotherapeut het meest behandeld:

• Burn-out;
• Vermoeidheid;
• Chronische pijn;
• Mentale klachten.

Psychosomatische fysiotherapie helpt bij:

• Lichamelijke klachten die (ondanks behandeling) niet overgaan of elke keer terugkomen, bijvoorbeeld rugklachten, nekpijn en rsi (kans);
• Hoofdpijn;
• Klachten van de ingewanden;
• Al die lichamelijke klachten waarvan de huisarts zegt dat het spanning of psychisch is;
• Klachten waarbij spanning een rol speelt. Dit kan zowel lichamelijke als gevoelsmatige spanning zijn;
• Onverklaarde klachten en vermoeidheid;
• Emotionele klachten;
• Hyperventilatie en angst;
• Stress, spanning en de emotionele gevolgen van ziekte of klachten;
• Als u weinig of juist teveel voelt;
• Tinnitis (oorsuizen).

In goede handen

In het hart van Utrecht vindt u sinds 1971 Fysiotherapie Weerdsingel, de praktijk voor algemene en gespecialiseerde fysiotherapie, training en oefentherapie. Bij Fysiotherapie Weerdsingel staat u centraal. Als u klachten ervaart, spelen vaak meerdere factoren een rol. Doordat bij ons elke factor wordt aangepakt door een therapeut die daarin gespecialiseerd is, wordt u zo effectief mogelijk geholpen. Hierdoor bent u snel van uw klachten af.

Ook ’s avonds geopend!
Wij zijn geopend van ’s ochtens 8.00 uur tot ’s avonds 21.00 uur. We hebben contracten met alle verzekeraars en u heeft geen verwijzing nodig.

Hoe werkt psychosomatische fysiotherapie?

In de psychosomatische fysiotherapie is het lichaam het belangrijkste aangrijpingspunt. Wat voelt u in uw lichaam? Hoe reageert uw lichaam? Wat doet u met uw lichaam? Tijdens de behandeling ervaart u welke factoren van invloed zijn op uw klachten en wat u ter verbetering zelf kan doen. U leert op een andere manier omgaan met uzelf en uw klachten, waardoor u minder of geen last meer heeft.

Behandeling Psychosomatische fysiotherapie

• De eerste behandeling is de intake en er wordt samen gekeken of een vervolg zinvol is;
• Zo ja dan bepalen we, in overleg, hoe de behandeling eruit gaat zien en welke doelen we stellen;
• De therapeut geeft aan hoe lang hij/zij verwacht dat de therapie gaat duren. Dit kan variëren van een paar behandelingen tot een langer traject;
• Over het algemeen kunt u uw kleding aanhouden tijdens de behandeling;
• De behandeling bestaat onder andere uit: praten (meestal kort), oefenen, ervaren en waar nodig uitleg.

Behandeltechnieken
Er kan gebruik gemaakt worden van veel verschillende technieken. Welke dat in uw behandeling zijn, is afhankelijk van wat bij u en uw klachten past. Voorbeelden zijn: mindfulness, lichaamsbewustwording, gesprekstherapie, ademhaling- en ontspanningsoefeningen, coaching, en stressmanagement.

Reacties na behandeling

Als het goed is treedt er na een behandeling psychosomatische fysiotherapie een reactie op. Deze kan zowel lichamelijk als emotioneel/geestelijk zijn:
• U voelt zich meer ontspannen;
• De pijn is minder;
• U voelt zich rustiger;
• U heeft nieuwe inzichten gekregen;

Het kan ook zijn dat:
• De aanwezige pijnklachten tijdelijk toe nemen;
• Er een emotionele reactie volgt. Dit kan enkele dagen aanhouden;
• Er extra moeheid optreed die enige tijd aanhoudt.

Dit zijn normale reacties. Mocht u hierover vragen hebben of maakt u zich ongerust, neem dan contact op met uw psychosomatisch fysiotherapeut.

Duur van de bevolking
Een behandeling psychosomatische fysiotherapie duurt 25 minuten.
De therapie begint met 1 tot 2 behandelingen per week. Bij een langer traject worden in de loop van de behandeling de pauzes tussen de behandeling langer.

Afspraak met gespecialiseerde fysiotherapeuten

Onze therapeuten scholen zich constant bij om u zo goed mogelijk te kunnen helpen.
Fysiotherapeuten

Ons team

Fysiotherapie Weerdsingel heeft gespecialiseerde fysiotherapeuten met een masteropleiding.
Onze fysiotherapeuten scholen zich constant bij om jou als patiënt zo goed mogelijk te helpen.

Maak gemakkelijk online een afspraak.

Wij helpen u met manueel therapie.

Bij Fysiotherapie Weerdsingel helpen we patiënten met én zonder doorverwijzing van de huisarts. Wilt u meteen een intakegesprek inplannen? Maak direct een afspraak, bel ons, of vul het contactformulier. Ook voor eventuele vragen kunt u bij ons terecht.

Annelies Mens
Annelies Mens
2023-10-02
Behandeld door Michelle Huang, helemaal top! Luistert, legt goed uit en lekker efficiënt. Kom zeker terug als ik wat anders heb!
Paulien Maat
Paulien Maat
2023-08-23
Bij deze praktijk heb ik vooral ervaring met behandeling door Joost. Hij heeft mij al zeer regelmatig heel goed geholpen met een scala aan lichamelijke problemen. Dan weer gevolgen van een sportblessure, dan weer van mijn zittend beroep, of van spanningen/stress. Hij heeft gouden handen, daar kan ik kort over zijn, de behandelingen zijn altijd top. Maar hij kijkt ook mee naar het hele plaatje: heeft aandacht voor sport, houding, leefstijl, mentaal, denkt mee met wat bij jou past als individu. Hij heeft een open en eerlijke communicatiestijl, zonder te veroordelen, probeert een positieve insteek te vinden. Ook neemt hij duidelijk rust en tijd voor zijn patiënten (en tóch loopt zijn spreekuur nauwelijks uit). Ik heb twee enkele ervaringen met andere behandelaren van de praktijk, en die waren ook prima. Het is een behoorlijk groot team met veel verschillende expertise in huis. De praktijk in het algemeen komt ook heel goed over. De bereikbaarheid is goed, het pand aan de Weerdsingel is prettig, voor afspraken wordt enorm goed meegedacht en in geval van échte spoed is daar ook ruimte voor (uiteraard niet zo maar, zoals dat ook hoort). Ik zou deze praktijk echt aanraden.
Maartje de Kruijff
Maartje de Kruijff
2023-04-24
Marnix, een somatisch fysiotherapeut, heeft me prettig geholpen met het aanpakken van mijn PCS klachten. Marnix heeft meerdere ademhalingstechnieken aangereikt m.b.t. ontspanning (o.a. Ephiphora methode), en daarnaast handvatten gegeven voor het mentale stuk. Door zijn expertise, luisterend oor en rustige uitstraling voelde ik me gehoord en serieus genomen. Het was voor mij net wat ik op dat moment nodig had in mijn zoektocht naar herstel. Ik vond het fijn met hem samen te werken. Zeker een aanrader voor mensen die last blijven houden van langdurige klachten na een hersenschudding!
Fré
Fré
2023-04-23
Na een paar jaar bij verschillende fysio's te zijn geweest vanwege zeurende ribpijn, ben ik uiteindelijk bij Yorbody voor het grootste deel van m'n klachten afgekomen! En heb ik weer meer vertrouwen in m'n lijf :).
Paul Scholten
Paul Scholten
2023-04-07
Marnix, somatisch fysiotherapeut, heeft me vriendelijk en duidelijk geholpen met het aanpakken van mijn klachten. Marnix heeft goede sociale vaardigheden, ik voelde me gezien en serieus genomen en hij kon met zijn expertise mij op het juiste spoor zetten dmv het inzetten van oefeningen die aansloten op mijn hulpvraag.
chara ververi
chara ververi
2023-03-22
I'm very happy with my physiotherapist (Joost) ! His treatment was excellent and helped me a lot! I had different issues and helped me with all of them and with results ! I recommend him unreservedly!
Christa Meelker
Christa Meelker
2023-03-16
Marnix helped me gain insights on how my body reacts to stress and anxiety, and how to deal with that. I felt significant improvement after just a few sessions.
Lieke Brentjens
Lieke Brentjens
2023-02-14
Goede behandeling voor spanningshoofdpijn.
Mr Salesforce
Mr Salesforce
2023-02-08
Joost is very professional, and was helpful in the treatment of my neck, back and low back pain. My symptoms have decreased a lot.
Alexander Ligthart
Alexander Ligthart
2023-02-03
Goede fysio! Carlijn is pragmatisch, fijn in de omgang en heeft gezorgd voor een goed resultaat.